Er du over 65 år, skal du afvente en invitation i E-Boks til vaccination, og altså ikke ringe til lægen for at bestille tid. I år foregår Influenza og Covid-19 vaccination ikke hos lægen.
Disse personer anbefales vaccination mod influenza og covid-19
Fra den 1. oktober kan alle, der er fyldt 65 år, blive vaccineret mod influenza og covid-19. Desuden kan yngre personer, der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, blive vaccineret mod begge sygdomme. Børn i alderen 2-6 år kan ligesom de sidste par år blive vaccineret mod influenza. Den vaccine gives som en næsespray.
Langt de fleste yngre personer får et mildt forløb, hvis de får influenza eller covid-19. Der er dog en række sygdomme og tilstande som øger risikoen for at få et alvorligt sygdomsforløb med influenza og covid-19, fx kronisk lungesygdom, svært nedsat immunforsvar eller graviditet. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bliver vaccineret, hvis man er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb.
Erfaringen fra de seneste år viser, at det er de samme målgrupper, der er i risiko for et alvorligt forløb med influenza og covid-19. Derfor er det de samme risikogrupper, som anbefales vaccination mod både influenza og covid-19. Man kan få begge vacciner samtidig.
Risikogrupper:
Personer under 65 år med kronisk sygdom, herunder:
- Personer med kroniske lungesygdomme
- Personer med hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret, velreguleret forhøjet blodtryk)
- Personer med diabetes 1 eller 2 (sukkersyge)
- Personer med medfødt eller erhvervet immundefekt, fx personer med immunglobulindefekter, organ- eller stamcelletransplantation, kræft i behandling med kemoterapi eller personer i anden immundæmpende behandling
- Personer med påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
- Personer med kronisk lever- eller nyresygdom
- Personer med andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden medfører, at influenza eller covid-19 udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx personer med alvorlig reumatologisk sygdom, alvorlig neurologisk sygdom, korttarmssyndrom
- Personer med svær overvægt (BMI>35)
- Personer med andre alvorlige sygdomme eller tilstande, som medfører, at influenza eller covid-19 udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx personer med svær psykisk lidelse, Downs syndrom eller svært misbrug.
- Gravide i 2. eller 3. trimester
- Personer i samme husstand som personer med medfødt eller erhvervet immundefekt eller børn i øget risiko for alvorlig influenza eller covid-19
- Førtidspensionister samt børn i alderen 2-6 år bliver desuden tilbudt gratis vaccination mod influenza.
Børn i alderen 2-6 år tilbydes influenzavaccination som næsespray
Børn i alderen 2-6 år kan også i år blive vaccineret mod influenza. Vaccination mindsker risikoen for, at børn bliver syge af influenza, og den gives med et pust i hvert næsebor.
Sådan bestiller man tid til vaccination
Hvis man er 65 år eller derover, vil man i løbet af de næste uger modtage en invitation i Digital Post. Hvis man er fritaget for Digital Post, modtager man en invitation med posten. Når man modtager sin invitation kan man bestille en tid til sin vaccination på www.vacciner.dk. Man kan blive vaccineret frem til 15. januar 2024.
Forældre til børn i alderen 2-6 år vil også i løbet af de næste par uger modtage en invitation i Digital Post, hvorefter de kan bestille tid på www.vacciner.dk.
Hvis man er under 65 år og anbefales vaccination, fordi man er i øget risiko for et alvorligt forløb, fx på grund af visse kroniske sygdom, vil man ikke modtage en invitation. Man skal i stedet gå direkte ind på www.vacciner.dk, hvor man fra den 20. september har mulighed for at bestille tid på baggrund af en tro- og love erklæring. Hvis man er i tvivl, om man er omfattet af vaccinationstilbuddet, kan man læse mere på www.vacciner.dk eller på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Selve vaccinationerne kommer til at foregå på regionale vaccinationssteder og på apoteker over hele landet. Placering og åbningstid for de regionale vaccinationssteder bliver meldt ud på vacciner.dk, hvor det også vil være muligt at se, hvilke apoteker der tilbyder vaccination.
Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside